C-vitaminnal a napsugárzás veszélyei ellen

Sokat tudunk a gyakran „szupervitamin”-nak is nevezett C-vitaminról, sokat is beszélünk róla, nyáron valamiért mégis sokan úgy gondolják, hogy nincsen rá szükségük. Az idők folyamán az a kép alakult ki az emberekben, hogy C-vitaminra csak ősszel és télen, hideg időben van szükségünk, mert akkor megvéd a különböző fertőzésektől. Egyéb időszakokban felesleges a fogyasztása. Valóban így van? Mi a helyzet napsugárzás veszélyeivel?

Nem, nem így van. C-vitamint nem csak a hideg időben igényli a szervezetünk. Ennek a vitaminnak ugyanis nagyon fontos szerepe van a látás egészségének megőrzésében is.

A szemünk nyáron talán a szokásosnál is nagyobb terhelésnek van kitéve, hiszen a folyamatos, erős napfény hatására káros anyagok keletkezhetnek benne – akárcsak a bőrünkben. És bár a bőrünket megvédhetjük a sugárzástól, többek között fényvédő krémek használatával is, ezeket lehetetlen a szemükön alkalmazni.
Éppen ezért, inkább a „belső védelemről” kell gondoskodni.

 

Mi köze van a C-vitaminnak a látáshoz?

Az Oregoni Egészségtudományi Egyetem kutatóinak tanulmánya
szerint a szem ideghártyájában, a retinában található sejteknek nagy mennyiségű C-vitaminra szükséges a megfelelő működéshez. Mivel a retina a központi idegrendszer része, így valószínűk, hogy a C-vitaminnak fontos szerepe van az agyat illetően is.

Az agy speciális receptorai, szabályozzák az agy idegsejtjei közötti gyors kommunikációt. A kutatók kimutatták, hogy C-vitamin hiányában zavar lép fel receptorok működésében. Mivel a C-vitamin egy antioxidáns, ezért feltételezik, hogy az idegsejtek korai romlását segít megelőzni.

Nyáron fokozottan kell figyelni a C-vitamin bevitelre, hiszen az erős napsugárzás káros hatással lehetnek a látásra. A nyári hónapokban a C-vitamin segíthet ártalmatlanítani a káros napsugarakat, így azok nem károsítják a szemet.

Mi a helyzet a fertőzésekkel?

Nyáron a szemünk – mivel többet tartózkodunk a szabadban, gyakrabban megyünk strandra, uszodába – a fertőzéseknek is jobban ki van téve, így a C-vitamin ezeket is segíthet megelőzni, a gyógyulás idejét pedig lerövidítheti.

C-vitamin pótlásra minden korosztálynak szüksége van. A kisgyerekeknek ugyanúgy, mint a nagymamának és a nagypapának.