Miért jó a chili paprika?

A chili paprika amellett, hogy az ételeket csípőssé varázsolja gyógyító és egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt ismert.

A chili növény egy kicsi fás szárú növény, ami körülbelül 1 méter magasra nő. A Közép-amerikai régióból származik, ahol a mexikói konyha egyik alapja, azonban mára világszerte termesztik. Több féle chilipaprika létezik, amelyeknek nem csak a színe, a mérete és a formája, hanem a csípőssége is különbözik. A chili csípősségét Scoville hőégységben mérik (SHU), amely skálán az édespaprikáé 0, a japaeno paprikáé 2500-400 között terjed, míg a mexikói habaneros akár 200,000-500,000 közé is eshet. Belül minden chiligyümölcs számos fehér vagy krémszínű magot tartalmaz, amelyek a fehér erekre tapadnak.

A chilit akkor szedik le, amikor még zöld, vagy amikor teljesen megérik és elkezd száradni a növényen.

A chili erősségét a benne lévő kapszaicin, kapszantin és a kapszorubin okozzák.

Milyen egészségügyi előnyökkel járhat?

A chilipaprika számos növényi eredetű kémiai vegyületet tartalmaz, amelyekről ismert, hogy segítenek megelőzni a betegségeket és megőrizni az egészséget.

A benne található kapszaicinról tanulmányok kimutatták, hogy antibakteriális hatású, fájdalomcsillapító és segít kordában tartani a diabéteszt. Emellett segít kordában tartani a koleszterin szintet, ezáltal csökkentve az elhízás esélyét.

A friss chilipaprika, a piros és a zöldpaprika gazdag C-vitamin forrás. 100g friss chili paprika a napi C-vitamin szükséglet 240%-át tartalmazza! A C-vitamin egy vízben oldódó antioxidáns, amelyre szüksége van a szervezetnek a kollagénképzéshez. C-vitaminban gazdag ételek rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert, növeli a szervezet ellenállóképességét, és kisöpri az ártalmas szabadgyököket a szervezetből.

A C-vitamin mellett más antioxidánsokat is tartalmaz, mint például A-vitamint és olyan flavonoidokat, mint a Béta-karotin vagy a lutein. Ezek az antioxidánsok segítenek megvédeni a szervezetet a szabad gyökök okozta káros hatásoktól a stressz során, vagy amikor betegek vagyunk.

A chiliben nagy mennyiségű ásványi anyag is megtalálható. Többek között káliumot, mangánt, vasat és magnéziumot is tartalmaz. A kálium a sejtek egy fontos összetevője, amely segít szabályozni a szívverést és a vérnyomást.

A chiliben hihetetlen mennyiségű vitamin található. 100g chili, a napi ajánlott vitaminszükséglet bizonyos antioxidánsoknál teljesen lefedi:

  • 240% C-vitamin (aszkorbinsav),
  • 39% A B-6-vitamin
  • 32% A-vitamin
  • 13% vas
  • 14% réz,
  • 7% kálium.

Gyógyászati hatása:

A chilipaprikában található kapszaicint kenőcsökhöz és  én tinktúrákhoz használják, melyek fájdalomcsillapító hatással bírnak.