Diófalevél és a dió hatásai:

 

A hajápolástól a bőrbetegségeken át a méregtelenítésig tömérdek mindenre javasolják a diófa gyógyító levelét, Iránban pedig a cukorbaj egyik tradicionális ellenszere.

A csontos maghéjba zárt diót  és az ehhez kapcsolódó pozitív hatásokat ismeri a legtöbb ember, a magas omega-3 tartalom és egyéb gyógyító összetevők közismertek. Viszont az elmúlt évszázadokban herbalisták észrevették, hogy más részei is a diófának, konkrétan a szép zöld levelei is gyógyító hatással rendelkezik.

Magas koncentrációban (10% felettit) vérzéscsillapító vegyületet, csersavat tartalmaz a diófa levél. A csersav összehúzza és szűkíti a szöveteket, így a bőr védendő részét megóvja a gyulladástól.

Kutatások bizonyítják, hogy a diófa levél baktériumölő, parazitaellenes és féreghajtó hatású. A diófalevél gyógyító hatásait népi tapasztalat is bizonyítja.

Vértisztítóként, gyomorerősítőként, emésztést segítőként (összehúzó hatása miatt enyhe hasmenésnél) valamint féreghajtóként tartják számon, emellett bőrproblémák, kiütések, ekcéma, fagyások ellen is javasolják. Magas vérnyomás, illetve aranyérbántalmakra is ajánlják, de borogató szerként mandula és szemgyulladásra is. A levél főzetét hajhullás ellen illetve hajszínezésre is használják, vidéken régebben még a lépfenét is a leveléből készített teával kezelték.

Diófa levél tea készítése:

Három dl vízhez adjál két evőkanál szárított, feldarabolt diófa levelet , hagyjad forrni négy-öt percig. Miután leszűrted, a tea fogyasztható. Két-három csészényinél többet nem javasolt inni belőle naponta.

A levelek közel 10 százalékban tannint (csersavat) tartalmaznak, javarészt ellagitanninnal, aminek daganatellenes hatásáról jelenleg is folynak kutatások, valamint több mint 3 százalékban kvercetin és kempferol flavonoidokat, körülbelül 1 százalékban C-vitamint. A monoglükozidok közül a vírusölő (herpesz), baktériumölő és gombaölő (Candida albicans, Trichophyton rubrum) juglon található meg benne, mindemellett illóolajat is tartalmaz.

A dió lehetséges hatásai:

  1. Segíti a szív működését.
  2. Segít, hogy a csontok erősek maradjanak
  3. Serkenti az anyagcserét.
  4. Segíthet karbantartani a kettes típusú cukorbetegséget.
  5. Segíthet a rák elleni harcban
  6. Gyulladáscsökkentő hatású
  7. Elősegítheti a jó alvást a melatonin tartalma miatt
  8. Jókedv növelő hatású