Fűrészpálma, nem csak férfiaknak…Mire jó?

A fűrészpálma (törpepálma, saw palemtto) egy kis méretű pálma fajta, az Egyesült Államok délkeleti területén őshonos, és könnyen felismerhető nagy, lándzsaszerű leveleiről.
A növénynek sötét vörös, olíva bogyó nagyságú termései vannak, melyek gyógyhatása hosszú idők óta ismert. Az amerikai indiánok különös tisztelettel viseltettek a növény gyógyító tulajdonságai iránt.

A növényt régóta használják köhögés, megfázás, asztma, migrén, hörghurut és kismedencei fájdalom, és prosztata problémák kezelésére, további előnyös hatásaira csak az utóbbi időben derült fény.

Miért használják oly sok termékben a fűrészpálma kivonatot?

Hajhullás

A törpepálma termései valóban előnyösek hajunk számára, és úgy tűnik, hogy különösen hatékonyak a hajhullás és a kopaszodás kezelésében. Például egy, a Journal of Alternative and Complementary Medicine 2002 áprilisi számában megjelent tanulmányában, megállapította, hogy a férfiak 60 %-nak adagolt aktív készítmény, melynek a fűrészpálma volt a fő összetevője, jobb haj növekedését eredményezett.

Prosztata megnagyobbodás

Számos tanulmány kimutatta, hogy fűrészpálma hatékony a jóindulatú prosztata megnagyobbodás, kezelésében. Például egy tanulmányban mely a The Cochrane Database of Systematic Reviews-ban jelent meg, megállapították hogy a fűrészpálma hasonló javulást eredményezett a húgyúti tünetek kezelésében, mint a finasteride [a prosztata megnagyobbodás kezelésére használt szintetikus gyógyszer] és kevesebb mellékhatást is mutat.

Húgyúti fertőzések

Mivel a fűrészpálma erős vizelethajtó, ezért nem lehet meglepő, hogy segít a húgyúti fertőzések kezelését. Például egy hat hónapos tanulmányban, melyet a Urology tett közzé, felfedezték, hogy a fűrészpálma javíthatja a férfiaknál jelentkező húgyúti fertőzéseket, a placeboval szemben. A kutatók azonban azt is megjegyezték, hogy a fűrészpálma nem volt jelentős hatással a vizelet áramlási sebességére vagy a szexuális funkciókra.

Nem csak férfiaknak

Bár elsősorban idősödő férfiaknak ajánlják, a nők számára is pozitív hatással alkalmazható. A fűrészpálma bogyói fitoszterolokban (növényi eredetű vegyületek) gazdag illóolajat tartalmaznak, melyek elősegíthetik petefészek és a méh működését, a női nemi hormonok termelődését.